Invidie și frustrare

frumos

Invidia este “un sentiment de nemulțumire egoistă provocat de succesele, situația sau calitățile cuiva; pizmă; ciudă.”-conform Dex-ului limbii române.

Trăind într-o lume plină de probleme și negativism, ai vrea să spulberi tot răul și să vezi doar binele și frumosul, dar inevitabil.. observi și părțile mai puțin frumoase ale vieții și implicit ale oamenilor.

Cu toții avem motive de frustrare, declanșate în mare parte de neîmplinirile noastre, la care se adaugă comparația cu ceilalți- cu efecte atât de distrugătoare, în plan psihic.

Și, dacă pe lângă toate acestea se alătură și o mândrie nejustificată, combinația este de o perfecțiune desăvârșită! 😀 😀

Ce poate să te mai determine atunci să îți doresti să ai o legătură strânsă cu o persoană care simți că ar vrea să te atace continuu, numai să te coboare puțin câte puțin în ochii celorlalți, tocmai pentru a-și hrăni vanitatea?

Ce altfel de motiv ar mai putea avea acea persoană, ca să justifice acțiunile sale? Poate acela de a-și recâștiga falsa siguranță de sine, și-așa de mult timp pierdută..

Suntem cu toții conștienți că nu e bine să ne evidențiem punctele slabe în fața oricui, și înțelept ar fi să nu o facem. Dar să credem că atacând vom părea mai inteligenți sau mai puternici, dând dreptate unor statistici care spun că cei sarcastici dovedesc fățiș acest lucru.. e o gândire destul de copilărească, ce denotă numai incapacitatea de a te concentra pe idealurile și posibilitătile tale.

Ce altceva poate demonstra mai bine că ești cine ești decât faptele tale? Pierzându-ți timpul, oricum limitat, pentru a dovedi-prin vorbe- oricând și oricărui posibil ‘inamic’ faptul că ești cu mult deasupra lui, nu reușești decât să accentuezi miicimea ta.

Frustrare- “tensiune psihologică apărută ca urmare a faptului că un obstacol împiedică subiectul să-și atingă un anume scop sau să-și realizeze o dorință; dezamăgit.”- scrie în același Dex.

Da, ești frustrat, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți verși veninul pe cei care pot mai mult decât tine, numai pentru a-ți justifica MĂREȚIA. Cu siguranță, există alte modalități de a-ți atesta superioritatea, dacă este reală.

Rezolvă-ți singur dezamăgirile și nu mai acuza pe ceilalți de nefericirile tale.

“Trebuie să trecem peste dezamăgirile noastre; în asta constă arta de a trăi.”– Archibald J. Cronin

PS.: Când privești un pom înflorit, mai acorzi atenție crengilor pe care cresc florile?

 

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, motivatie on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *